Formafantasma och dozie kanu vinna 2018 fake Hublot Designpriset

När det gäller att välja en vinnare delades panelen vid årets fake Hublot Design Prize – så splittrade faktiskt att de sex domarna bestämde sig för att dela ut priset. Amsterdamstudio Formafantasma och stigande möbeldesignstjärnan Dozie Kanu tilldelades CHF 50 000 vardera vid den här månadens ceremoni i Basel.

I stället för att ge stigande talang en plattform, utformar fake Hublot Design Prize specifikt för att ge relativt etablerade designers en boost. Således har den skurit ut sin nisch sedan den lanserades 2015. I årets panel inkluderades Pierre Keller, ordförande för Contemporary Art Center i Genève; Marva Griffin Wilshire, grundare av Salone Satellite; möbeldesigner Ronan Bouroullec; Lapo Elkann, grundare av Italia Independent; Hans Ulrich Obrist, konstnärlig chef för Londons Serpentine Gallery; och gallerist Libby Sellers.

Formafantasma och Kanu tar ett tillvägagångssätt till material som chimes med fake Hublots egen entusiasm för tygexperiment. Som fake Hublot VD Ricardo Guadalupe säger: ”Vårt designpris belönar specifikt innovativa och extraordinära experimentella projekt som illustrerar innovativa material, tekniker och teknik.”

Brooklyn-baserade Kanu är ett fall i punkten. Kombinera både höga och låga material i sina snedställda industristolar och bord innehåller de senaste styckena en hälld betongbänk förankrad av polerade kromhjulfälgar, en marmorstol som är täckt med det korrugerade skalet på en Rimowa-resväska – en del av ett samarbete vid årets Salone del Mobil – och en aluminiumramad stol med vadderad skumlikt återvunnet plast.

Formafantasma s Andrea Trimarchi och Simone Farresin, under tiden, erkändes för sin ”design med övertygelse”, som deras multi-sensoriska installationer och senast deras ”Ore Streams” -projekt för National Gallery of Victoria, undersöka alternativa sätt att klockor kopior återvinna elektroniska material.

Andra designers som var utmanare till priset i år inkluderade brasiliansk arkitekt Guto Requena, som försöker få emotionell koppling till digital teknik, Eindhoven-baserad smyckesdesigner Jing He och fransk grafikartist Thibault Brevet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


CAPTCHA Image
Reload Image